Vi hör av oss inom 24 timmar. ×

Senaste nytt

Boråsföretaget OCS växer: Extra månadslön till alla och nybyggnation av kontor och produktion

– Förra året gjorde vi vårt bästa resultat någonsin. Nu gör vi det igen. Då ska självklart våra medarbetare får vara med och ta del av vinsten. De är ju en del av framgången.

Kenth Almqvist, vd och delägare på OCS i Borås, berättar att alla anställda får en extra månadslön i bonus. Företaget har under 2018 ökat sin nettoomsättning med 45 procent till nästan 120 mkr, vilket innebär att de når sin högsta omsättning och sitt bästa resultat någonsin.

– Vi har dessutom en mycket god orderstock och budgeterar för att öka ytterligare under 2019, så vi söker kontinuerligt nya medarbetare. Dessutom bygger vi nytt, säger Kenth Almqvist.

Han berättar att man bygger helt nytt kontor och produktion på västra Viared utanför Borås. OCS går då från dagens 2 000 till hela 3 500 kvadratmeter, med möjlighet att öka om ytterligare 1 500 vid framtida behov.

– Anläggningen ska stå klar i november. Det ska bli skönt att få större ytor med tanke på hur snabbt vi expanderar, menar Kenth.

I december förra året gick Axel Johnson International, en privatägd svensk industrigrupp som består av mer än 100 bolag i 25 länder med en omsättning på 790 miljoner EUR, in som delägare i OCS. Partnerskapet ger OCS ytterligare tillväxtpotential.

– Vi har haft kraftig tillväxt med god lönsamhet de senaste åren. Med Axel Johnson International som delägare är vi väl positionerade för att fortsätta växa, både på befintliga och nya marknader, avslutar Christer Lundgren, försäljningschef och delägare på OCS.

För vidare information vänligen kontakta: 

Kenth Almqvist, Managing Director, Mobil: +46 70-720 06 09 ka@ocs.se
Christer Lundgren,
 Sales Manager
, Mobil: +46 70-720 06 08 cl@ocs.se

 

Om OCS Overhead Conveyor System AB

OCS grundades 1993 och verkar idag på en global marknad med huvudkontor och fabrik i Borås samt försäljningskontor i Sverige, Tyskland, Storbritannien, USA, Japan och Kina. Man erbjuder rena och tysta conveyorsystem med egen patenterad drivteknik byggd på friktion. OCS har idag drygt 100 anställda globalt och omsätter ca 120 mkr. Industrigruppen Axel Johnson International är delägare i OCS.

Välkommen till vårt nya kontor i Frankrike

Nu kan vi än en gång dela med oss av de glada nyheterna att OCS växer till att inte enbart omfatta Sverige och Storbritannien, utan även Frankrike. Här kommer Cyril Monteil vara vår nya kollega och försäljningschef, samt ansvara för att etablera OCS i Frankrike. Vi välkomnar Cyril genom att lära känna honom lite mer och höra om de viktigaste framgångsfaktorerna enligt honom.

Vad är din bakgrund?
En av mina tidigare positioner var hos en av de ledande conveyor företageni Frankrike. Jag är övertygad om att de olika rollerna som jag har haft, från tekniker till tjänsteman och slutligen chef för internationella kontrakt, har gett mig kvalifikationer och förberett mig för att framgångsrikt ta mig an den här nya rollen.

Vad är din roll på det franska kontoret?
Min huvudsakliga uppgift är att introducera och etablera OCS i Frankrike. Jag ska göra det genom att demonstrera de tekniska egenskaperna i våra conveyor system. OCS är nu en nyckelaktör för hängande conveyors i Frankrike och det är mitt jobb att kommunicera det. Jag bor nära Fontainebleau som ligger 1,5 h söder om Paris och mer eller mindre mitt i landet. De flesta av mina kunder befinner sig i de fyra hörnen av Frankrike vilket gör det väldigt lättillgängligt.

Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna för OCS i Frankrike?
Det är faktiskt ganska enkelt. För närvarande upplever industrin en betydande omvandling, nämligen Industri 4.0, och Frankrike befinner sig precis i början av den. OCS har redan implementerat detta nya sätt att producera och tillverka på, vilket ger oss en konkurrensfördel. Frankrike har en önskan om att reindustrialisera landet och vara mer innovativt. För att kunna göra det måste landet anpassa sig. Därför är OCS i en gynnsam position att kräva stora delar av marknaden redan från början. Industri 4.0 handlar om automatiseringslösningar som är kognitiva och autonoma. Artificiell Intelligens (AI), avancerad robotteknik och sensorteknik har potentialen att öka autonomin ytterligare. OCS är redan där, och dessutom har de integrerat de tre parametrarna av lean, clean & green produktion som ger oss ännu en konkurrensfördel. Detta kommer utan tvekan att göra OCS till den ledande leverantören för conveyor system i Frankrike, och jag känner mig hedrad över att vara en del av den här spännande resan.

Axel Johnson International går in i marknaden för industriell automation

 Axel Johnson International går in i marknaden för industriell automation och hängande conveyor-lösningar genom majoritetsförvärvet av OCS AB. Bolaget är en global leverantör av hängande conveyor system baserade på egen patenterad teknik, med Borås som center för innovation. 

OCS tillhandhåller högkvalitativa conveyor-system till nordiska och centraleuropeiska kunder inom bil- och flygindustrin samt den generella tillverkningsindustrin. Bolaget omsätter idag ca 100 miljoner kr årligen och är Axel Johnson Internationals första investering inom industriell automation, en växande marknad som Axel Johnson International ser stora tillväxtmöjligheter inom. Förvärvet är en del i gruppens långsiktiga strategi att förvärva och utveckla teknikföretag som erbjuder tekniska lösningar inom strategiskt utvalda nischmarknader. 

”Förvärvet av OCS är en milstolpe för Axel Johnson International då investeringen är vår första inom den växande globala marknaden för industriell automation.”, säger Martin Malmvik, VD för Axel Johnson international och blivande styrelseordförande i OCS. ”Vi ser betydande tillväxtpotential i OCS och kommer arbeta nära ledningsgruppen för att bistå dem i den fortsatta utvecklingen av bolaget”. 

OCS kommer fortsätta verka under sitt nuvarande varumärke som en del av Axel Johnson Internationals affärsområde Industrial Solutions. Nuvarande ägare kommer fortsätta i sina nuvarande roller och ha en fortsatt betydande ägarandel i bolaget. Det ger bra förutsättningar för ett starkt partnerskap med nära samarbete. 

”Axel Johnson Internationals delägarskap kommer ge nya möjligheter för OCS med våra kunder och anställda framöver.”, säger VD Kenth Almqvist som tillsammans med Christer Lundgren och Mathias Frunz kommer ha ett fortsatt betydande ägande i bolaget. ” Jag ser verkligen fram emot att fortsätta leda bolaget i denna nya spännande fas.” 

”OCS har haft en kraftig tillväxt med god lönsamhet de senaste åren och med Axel Johnson international som delägare är vi nu väl positionerade för att fortsätta växa, både på befintliga och nya marknader, säger Christer Lundgren, Försäljningschef och delägare på OCS. 

För mer information vänligen kontakta: 

Hans Glemstedt, Head of Strategy and M&A, Axel Johnson International,
+46 (0)8 453 77 41, hans.glemstedt@axinter.com
Martin Malmvik, CEO & President, Axel Johnson International,
+46 (0)8 453 77 51, martin.malmvik@axinter.com
Kenth Almqvist, CEO, OCS Holding AB
+46 (0)33 23 34 40, ka@ocs.se 

Om OCS Overhead Conveyor System AB 

OCS grundades 1993 och verkar idag på en global marknad med huvudkontor och fabrik i Borås samt försäljningskontor i Sverige, Tyskland, Storbritannien, USA, Japan och Kina. Man erbjuder rena och tysta conveyorsystem med egen patenterad drivteknik byggd på friktion. OCS har idag drygt 100 anställda globalt och omsätter ca 100 mkr. 

www.ocs.se 

Om Axel Johnson International AB 

Axel Johnson International är en privatägd svensk industrigrupp som består av mer än 100 bolag i 25 länder, med en omsättning på 790 miljoner EUR. Verksamheten präglas av ett aktivt, långsiktigt ägarskap med ambition att främja förnyelse och skapa tillväxt. Fokus ligger på företag verksamma inom strategiskt utvalda nischmarknader som erbjuder tekniska komponenter och lösningar till industriella processer. Idag har koncernen fyra affärsområden: Fluid Handling Solutions, Industrial Solutions, Lifting Solutions och Transport Solutions. 

www.axinter.com 

Besök oss på Robotics and Automation i UK

Den 10-11 oktober är vi med som utställare på Robotics and Automation – den ledande mässan i UK för de senaste innovationerna och tekniken för att förbättra effektiviteten, minska fel, sänka kostnaderna och skapa konkurrensfördelar. Anmäl dig gratis via länken nedan och besök oss gärna på Arena MK, monter 315, i Milton Keynes.

Anmäl mig gratis

Välkommen till vårt nya kontor i England

Nu kan vi äntligen berätta att OCS växer med ytterligare ett kontor i England, där Steve Groocock är vår nya medarbetare. Han kommer att vara vår Business Development Manager och ansvarig för försäljningen i England till alla branscher. Vi välkomnar Steve genom att få veta lite mer om honom och hans planer på den engelska marknaden.

Vad är din bakgrund?
Jag har varit i automationsbranschen i över 15 år nu och jag skulle säga att jag har en omfattande erfarenhet av försäljning. Jag kan branschen bra och jag vet hur man tillgodoser behov och överträffar förväntningar. Min tidigare position var hos det globala företaget Bosch Rexroth där jag arbetade som försäljningschef.

Vad är din roll på det engelska kontoret?
Min huvudsakliga roll är att marknadsföra och etablera OCS och conveyor systemen på den engelska marknaden. Jag gör det genom att nätverka och integrera med branschen, vilket gör Leicester till den perfekta platsen. Det ligger cirka 5 mil från Birmingham där den största fordonsindustrin i Storbritannien finns. Härifrån kan jag enkelt hantera utställningar och andra marknadsaktiviteter – både lokalt och nationellt.

Vad är din vision?
Min vision är att få OCS-produkten etablerad på den engelska marknaden, så att OCS är ett av de första valen för hängconveyors. Målet är också att bli ett varumärke som har en hög igenkänningsfaktor i den engelska fordonsindustrin OEM (Original Equipment Manufacturer) i jämförelse med våra konkurrenter, samt att driva utvecklingen av varumärket inom andra etablerade industrier som en ”go-to” produkt för nya automationslösningar. Utöver expansionsplanerna ser jag fram emot att etablera ett litet team av erfaren personal, så att vi kan utföra vårt arbete som ett fristående kontor men samtidigt nyttja allt som det svenska kontoret har att erbjuda, utan att vara helt beroende av det.

Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna för OCS i England?
Lanseringen av den nya hemsidan var en milstolpe och ett stort steg i rätt riktning. Den har redan lett till ett flertal förfrågningar. Varje förfrågning innehåller alltid minst ett kriterium om att göra processen mer lean, systemet mer effektivt och clean, eller att bevara resurser såsom el för att göra processen grönare. Med ambitionen att göra industrin mer lean, clean & greenhar OCS stora möjligheter att lyckas på den engelska marknaden. Jag känner mig väldigt stolt över att vara en del av ett företag där dessa parametrar inte bara vägleder oss medarbetare, utan sätter riktlinjerna för hela företaget och hur vi gör affärer.

Kontakta gärna Steve.

Conveyor system för ytbehandlingsindustrin

Upplever du att de flesta traditionella ytbehandlingssystem inte möter ditt företags unika behov? OCS conveyor system har en kedjefri och friktionsbaserad teknologi som uppfyller samtliga krav på säker, tyst, ren och energieffektiv förflyttning. Något som traditionella Power and Free conveyors eller de avsevärt dyrare EMS systemen har svårt att konkurrera med.

Kedjefri friktionsbaserad teknologi maximerar utrymme och effektivitet

Tekniken som gör OCS Conveyor System revolutionerande är dess smarta styrning och flexibla design. Till skillnad från de kedjebaserade komponenterna i Power and Free conveyors och EMS(Electrified Monorail System) möjliggör den friktionsdrivna transporttekniken att delarna kan köras både framåt och bakåt i olika hastigheter. I och med att systemet kan styras med olika hastigheter i processzonerna kan operatören välja att till exempel stoppa en process helt utan att påverka övriga pågående ytbehandlingar, eller att använda olika hastigheter för olika sorters ytbehandlingsjobb när som helst i systemet. Ett komplett conveyor system från OCS maximerar därmed effektiviteten samtidigt som det använder cirka 30 procent mindre golvyta i jämförelse med ett traditionellt transportsystem.

Lean, clean & green produktion

OCS conveyor system bidrar även till att din verksamhet blir mer lean, clean & green. Ett kedjefritt system innebär att du slipper olja och smuts som annars kan falla ner från kedjorna vilket säkerställer ett rent och snyggt ytbehandlingsresultat. Med OCS 500 systemet kan du ange unika recept för varje produktkategori och på så sett minska både energianvändning och kemiskt avfall genom att stänga av drivvagnarna när de inte används. Ett komplett OCS system minskar dessutom det ekologiska fotavtrycket med upp till 30 procent.

OCS Conveyor System – smartare system med snabbare process

Den smarta styrningen ger operativ insikt till skillnad från vad de mer traditionella metoderna kan erbjuda. Du kan till exempel skynda på efterbehandling genom att låta flera produktkategorier målas på ett enda system. Efter att användaren har skrivit in det specifika receptet kan systemet även spåra enskilda komponenter. Detta resulterar i en snabb och optimerad process, och systemet säkerställer kvalitet genom att granska anslutna miljöförhållanden.

Alla systemets moduler och komponenter monteras i förväg och levereras i kompletta delar. Det innebär att installationstiden halveras i jämförelse med ett traditionellt system. Allt för att få igång din verksamhet så snabbt som möjligt.

Modern industriell produktion ska vara effektiv, ren och tyst med en jämn och mjuk transport. OCS patenterade lösning för conveyor system – baserad på friktion istället för kedja – är utrymmeseffektiv, ger korta genomloppstider och möjliggör en flexibilitet som gör det helt unikt på marknaden.

Läs mer om ytbehandling här.