Vi hör av oss inom 24 timmar. ×
Alla artiklar

Olika typer av conveyorsystem

När det gäller att förflytta material mellan två punkter i en fabrik, och samtidigt bibehålla ett bra produktionsflöde, finns det ingenting som slår ett conveyorsystem. Men för att verkligen kunna boosta effektiviteten, produktiviteten och säkerheten – vilket en conveyor är designad för att göra – krävs det att man väljer rätt sorts conveyor utifrån ens egna behov och bransch. Och det finns en hel del. Här följer en överblick över de vanligaste typerna.

Illustration av bandtransportör

Vilka är de vanligaste typerna av conveyorsystem?

Bland vanliga conveyors räknas:

 1. Bandtransportör
 2. Rullbana
 3. Driven rullbana
 4. Hängconveyors

Alla conveyorsystem kan kategoriseras som antingen golvconveyors eller hängconveyors. Den sistnämnda typen har den uppenbara fördelen att den frigör maximalt med golvyta, men faktum är att båda sorterna minskar åtgången av både tid och fabriksyta jämfört med till exempel truckar. I vissa fall kan dessutom den optimala lösningen för större interntransport bestå av en kombination av de båda olika sorterna.

En snabb överblick över de vanligaste typerna conveyors

Bandtransportör

En bandtransportör, även kallad transportband, är en relativt simpel conveyor med något begränsade funktioner. Vanligaste användningsområdet är att förflytta större volymer av material såsom sand, salt eller spannmål. Dess enkelhet gör den lättanvänd och bidrar starkt till att bandtransportören är en av världens vanligaste conveyorsystem. Två eller fler drivtrummor driverbandet i en oändlig loop.

Rullbana

Rullbanor används vanligen för att transportera backar, kartonger och pallar. När systemet är monterat i en lutande vinkel kan det använda gravitation för att förflytta produkter. Då kan det dock vara svårt att kontrollera hastigheten och produkterna riskerar att komma till skada. Systemet kan å andra sidan monteras plant och då drivas manuellt vilket är mer tidskrävande men säkrare.

Driven rullbana

En driven rullbana är i grund och botten likadan som den nyss nämnda varianten, bortsett från att själva rullarna här drivs av motorer. Produkterna kan därför flyttas runt betydligt snabbare och i olika zoner, plus att de kan förflyttas dynamiskt och endast rulla vidare till nästa zon när det finns plats. Därför kan både hastigheten och hela processen kontrolleras mycket lättare, de olika delarna vidrör aldrig varandra och risken för skada är mycket lägre.

Hängconveyor

Hittills har vi bara tittat på olika sorters golvconveyors. Hängconveyors är däremot, precis som namnet antyder, monterade i taket eller hänger från stålkonstruktioner monterade i golvet. De har vanligtvis fler funktioner än andra conveyors och kostar ofta lite mer att köpa in. De blir dock billigare i drift än andra typer då de inte kräver någon större arbetskraft. Och bortsett från att vara någorlunda kostnadseffektiva är hängconveyors även kända för att vara säkra. En anledning till det är att de inte blockerar några gångar.

Andra typer av conveyors

 • Power & Free-conveyor
 • Eldrivet monorailsystem (EMS)
 • Gravitationsrullbana
 • CDLR
 • Kedjetransportör
 • Modulbandstransportör
 • Balkvagnssystem
 • Over Under-conveyors
 • Inverteradconveyors