Vi hör av oss inom 24 timmar. ×
Alla artiklar

Skalbart transportsystem för snabbare, renare och mer stabil inomhusodling

ARTIKEL:

Med gedigen bakgrund från fordonsindustrin och omfattande kunskap om komplexa system antar OCS nya utmaningar från Vertikal farming-industrin.
2019 fick OCS en förfrågan från det svenska vertikaljordbruksföretaget Ljusgårda. Detta ledde till ett nära samarbete med kunden och till att OCS slutligen levererade ett skräddarsytt, automatiskt transportsystem. Systemet fungerar utmärkt och bidrar till väsentligt ökad produktion.

”När vi åtar oss ett nytt projekt, är det av yttersta vikt att kartlägga kundens behov, oavsett om det är bildelar eller bladgrönsaker som ska transporteras”, säger Patrick Djerf, Business Development Manager på OCS.

Kunder inom fordonsindustrin är sedan länge vana vid automation, och kan därför ofta beskriva sina behov i minsta detalj. Kunder inom vertikalt jordbruk har, av naturliga orsaker, inte lika stor erfarenhet av automatiserade lösningar och conveyor teknik, eftersom jordbruksautomation är en ny och expanderande marknad. Det är här OCS kommer in – med vår långa erfarenhet och kompetens analyserar vi exakt vad kunden behöver, och tillsammans med kunden utvecklar vi sedan en optimal lösning – oavsett om kunden producerar sallad, jordgubbar eller örter.

Skalbar lösning, från manuell till automatiserad

Lösningarna för vertikalt jordbruk kan utformas som automatiska och/eller manuella hängbanor. Manuella system gör det möjligt att transportera stora mängder gods enkelt och bekvämt med hjälp av handkraft. Om en odlares produktionsvolym med tiden ökar och anläggningen byggs ut, kan hela eller delar av anläggningen automatiseras, allt efter kundens önskemål.
Vi rekommenderar främst automatisering för anläggningar över en viss storlek. Stora anläggningar (stor rörhöjd) kan automatiseras till lägre kostnad per m² jämfört med anläggningar med lägre rör. Det är dock en avvägningsfråga – ju högre tornen är, desto svårare är de att hantera.

Enkelt underhåll
Systemet har låga underhållskrav. I fordonsindustrin utförs underhåll vanligen två gånger om året av OCS. Inom Vertical Farming, används inte transportörerna lika intensivt som i fordonsindustrin, och underhållsbehovet är därför betydligt mindre. Det är ett robust system med logisk teknisk uppbyggnad, och kunderna kan i många fall själva utföra underhållet.

Med OCS patenterade teknik kan vi hjälpa inomhusodlare genom att automatisera materialhanteringen och därigenom bana väg för ökad produktion och lägre personalkostnad.

Kontakta oss gärna för mer information.