Vi hör av oss inom 24 timmar. ×
Alla artiklar

Olika typer av hängconveyors

När man jämför olika sorters conveyorsystem är det lätt att glömma bort ytan som inte är ren golvyta. Samtidigt är en av de vanligaste förfrågningarna just att använda all yta på ett optimalt sätt, öka produktionstakten och effektiviteten samt automatisera processen. Om du känner igen dig i detta kan ett hängconveyorsystem vara svaret. Många av dessa hängsystem faller in under någon av dessa tre kategorier: Power-and-free-system, eldrivna monorailsystem och friktionsdrivna power-and-free-system.

1. Power-and-free-system

Power-and-free-system är högteknologiska, kedjedrivna hängconveyors bestående av vagnar som följer en bana oberoende av kedjan. Det innebär att varje vagn kan tas ur framdrivning för att stanna vid en arbetsstation medan resten av banan fortsätter att röra sig. Medan en vanlig statisk kedjeconveyor bara rör sig i en statisk hastighet kan vagnarna i ett power-and-free-system accelerera, sakta ner och ta olika vägar vilket maximerar flexibiliteten.

2. Eldrivet monorailsystem (EMS)

Ett eldrivet monorailsystem är en rälsbunden hängconveyor som monteras antingen i taket eller vid en stålkonstruktion om taket är för högt. Enskilt drivna vagnar rör sig genom rälssystemet med hjälp av en motor, en drivenhet och inbyggd intelligens. Det innebär att varje vagn kan röra sig självständigt tack vare förprogrammerade direktiv den tar emot från en värddator. Här går det snabbt och är effektivt, men varje vagn är relativt dyr vilket gör dessa system kostsamma.

3. Friktionsdrivet power-and-free-system

Precis som det traditionella power-and-free-systemet är detta byggt för att utnyttja ytan effektivt, skapa korta ledtider och ge stor flexibilitet. Den friktionsdrivna power-and-free-tekniken har dock en avgörande fördel som skiljer den från andra system: friktionsdriften innebär att den inte har några kedjor och därför inte behöver någon olja. Och till skillnad från ett kedjedrivet conveyorsystem kan vagnarna i denna patenterade lösningen röra sig både framåt och bakåt i olika hastigheter, var som helst i systemet.

Effektivisera med hängconveyors

Med ett hängconveyorsystem kan du utnyttja precis hela anläggningen och automatisera stora delar av din produktionsprocess. Och med unik conveyorteknik, som det friktionsdrivna power-and-free-systemet, förbättrar du en modern arbetsplats på flera plan. Det är något som vi tar oss en närmare titt på i nästa artikel.